Blog

Anasayfa / Blog
Wallbox Nedir ve Nasıl Çalışır?

Wallbox Nedir ve Nasıl Çalışır?

Son güncelleme: 28 Eki 2022 • 4 dakika okuma

Elektrikli otomobil sürücüleri için soru ve cevabı elbette oldukça basit.

Ancak elektrikli arabalar ve elektrikli araba şarjı konusunda yeniyseniz, bir wallbox'ın ne olduğu ve neden buna ihtiyacınız olduğu sizin içinde oldukça önemli olabilir.

Bu yazıda bir wallbox'ın ne olduğunu, nasıl çalıştığını, neler yapabileceğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklıyoruz.

Wallbox Nedir?

Bir duvar kutusu tipik olarak, elektrikli arabalara güç sağlayan kompakt, hafif bir AC şarj istasyonudur.Elektrikli arabaların şarj edilmesini,birçok insan için daha erişilebilir, kullanışlı ve uygun maliyetli hale getirir.

Wallbox'lar çoğunlukla müstakil evler,apartmanlar veya işletmeler gibi özel veya yarı kamusal alanlarda kullanılır.

Bir duvar kutusu genellikle duvara asılır. Ancak örneğin bir stand üzerine de monte edilebilir.

Elektrikli arabanızı bir şarj kablosu ile wallbox'a bağladığınızda araba ve wallbox birbirleriyle iletişim kurmaya başlar.Sistem, bağlantının ne kadar akım sağlayabileceğini, şarj kablosunun ne kadar dayanabileceğini ve elektrikli otomobilin gerçekte ne kadar şarj gücü emebileceğini kontrol eder.

Zincirdeki en zayıf halka, sonuçta şarj gücünü, yani elektrikli otomobilin ne kadar akımla ve dolayısıyla ne kadar hızlı şarj edilebileceğini belirler.

Go-e Charger Gemini veya Gemini flex gibi bazı duvar kutuları, LED halkalarıyla şarj işleminin durumunu veya hata mesajlarını bir LED ekranla görselleştirir .

go-e Şarj Cihazında tip 2 soketin yanında siyah bir basma düğmesi bulunur. Bunu, örneğin PV sisteminizle (Fotovoltaik sistemde denir; güneş enerjisini kullanılabilir enerjiye çeviren sistem) daha verimli şarj etmek için gerekirse şarj gücünü ayarlamak için kullanabilirsiniz. Şarj gücü, go-e uygulamasında kademesiz olarak da ayarlanabilir.

Wallbox'a mı İhtiyacınız Var?

İhtiyaçlarınız ve tercihlerinize nelerdir?

Deneyimlerimize göre, çoğu elektrikli otomobil sahibi kolay, ucuz ve rahat bir şekilde şarj etmek istiyor ve genellikle kendi wallbox'larına ve hepsinden önemlisi akıllı bir wallbox'a sahip olmanın alternatifi yok.  

Bir wallbox, elektrikli arabanızı şirket otoparkında,kamp alanında veya evde güneş enerjisi sisteminizle şarj etmenize olanak tanır; bu,elbette özellikle yüksek elektrik fiyatlarında heyecan vericidir. Zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz.

Örneğin go-e'nin akıllı wallbox'ı ile şarj süresini go-e uygulamasında ayarlayabilirsiniz. Şarj işleminin sabah 2'de başlayıp sabah 4.30'da bitmesini istiyorsanız, uygulamadaki süreyi ayarlamanız yeterlidir. Bu şekilde özellikle sürdürülebilir bir şekilde ücretlendirme yaparsınız ve bu da gece tarifeleri ile finansal olarak karşılığını verir. Böylece sabah kahvenizin ve kahvaltınızın tadını çıkarabilir ve ardından rahat bir şekilde işe gidebilirsiniz.

Elektrikli arabalara yeni başlayanlar şimdi şunu soruyor olabilir: "Fakat elektrikli arabamı evdeki prize takamaz mıyım? " Cevap evet, ancak normal prizde şarj ederken dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. . 

Monofase bir prizden şarj etmenin en büyük dezavantajlarından biri şarj süresidir. Elektrikli aracınızın şarj olması 24 saat kadar sürebilir. Bir duvar kutusu çok daha hızlıdır. Arabanızı genellikle bir wallbox ile 2-6 saatte (pil durumu, maksimum şarj gücü vb.) şarj edebilirsiniz.

Wallbox'ın Boyutu Nedir?

Wallbox'lar çok çeşitli boyutlarda gelir.

Örneğin go-e Charger Gemini, çeşidine bağlı olarak 1,63 ila 2,30 kilogram arasındadır ve temelde bir ayakkabı kutusu kadar küçük ve kompakttır. Dolayısıyla şarj istasyonlarımız nispeten az yer kaplıyor. Diğer bazı üreticilerin duvar kutuları ise önemli ölçüde daha büyük ve daha ağır olabilir.

Mobil ve Sabit Wallbox

Mobil ve sabit duvar kutularını kolayca ayırt edebilirsiniz. Her iki duvar kutusu tipi de 11 veya 22 kW'a kadar şarj kapasitesiyle mevcuttur.

Mobil Wallbox: Kullanım ve Kurulum

Adından da anlaşılacağı gibi bir mobil duvar kutusu taşınabilirdir. Bu, şarj istasyonunu yalnızca evde kullanmakla kalmayıp, seyahat ettiğinizde, kampa gittiğinizde veya arkadaşlarınızı ve ailenizi ziyaret ettiğinizde de yanınıza alabileceğiniz anlamına gelir. Sadece duvar kutusunu duvara montaj plakasından çıkarın, arabaya yerleştirin ve yola koyulun. Hedefinize vardığınızda, wallbox'ı kırmızı bir CEE soketine veya orijinal bir go-e adaptörü kullanarak başka bir prize takın, şarj işlemi başlayacaktır. 

go-e Charger Gemini Flaex Montajı için => https://youtu.be/vXHSLS219pg

Sabit Wallbox: Kullanım ve Kurulum

Buna karşılık, sabit bir wallbox duvara kalıcı olarak monte edilmiştir ve bu nedenle sadece sabit işletim için uygundur. Bir elektrikçi tarafından bina bağlantısına kablolanmalıdır.

Wallbox'ın Güvenlik Özellikleri

Bina tarafında veya duvar kutusunda B tipi RCD veya RCD koruma modülü şeklinde DC arıza koruması gereklidir.

Örneğin go-e Charger'da böyle bir RCD modülü entegre edilmiştir. Elektrikli otomobil tarafından üretilen bir arıza akımı durumunda wallbox'ı kapatır. Bu nedenle bina tarafında, yerel düzenlemeler bundan sapmadığı sürece yalnızca A tipi bir RCD gereklidir.

Ek olarak, yukarı akışa bir devre kesici bağlanmalıdır. 16 veya 32 amper için karakteristik B veya C'ye sahip devre kesicilere izin verilir. Üç fazlı bağlantı için 3 veya 4 kutuplu, tek fazlı bağlantı için 2 kutuplu.

Fonksiyonlar: Bir Wallbox Ne Yapabilir?

Bir wallbox'ın yapabilecekleri, wallbox'ın kabiliyetleri ile doğru orantılıdır.

Basit Bir Duvar Kutusu

Basit bir wallbox,şarj işlemi sırasında elektrikli otomobil ile iletişim kurar ve sağlanacak gücü otomobilin talep ettiği güce göre ayarlar. Ama bu kadar.

Akıllı Bir Duvar Kutusu

Öte yandan, go-e Charger Gemini gibi akıllı wallbox'lar çok daha fazlasını yapabilir.Örneğin, go-e uygulaması wallbox'ı uzaktan kontrol etmenizi sağlar ve birçok akıllı fonksiyonla birlikte gelir.

Örneğin, elektrikli arabanızda kaç kilovat saat şarj etmek istediğinizi belirleyebilirsiniz. Sizin belirlediğiniz bu değere ulaşıldığında go-e Şarj Cihazı şarj işlemini durdurur.Bu, örneğin, şarj ettikten sonra çok fazla yokuş aşağı sürüyorsanız ve bu nedenle aküyü şarj etmeye devam ediyorsanız mantıklıdır.

Mümkün olduğunca ucuza şarj etmek istiyorsanız go-e uygulamasında elektrik fiyat limiti tanımlayabilirsiniz.go-e Charger, go-e tarafından depolanan tüm esnek elektrik tarifeleri için önümüzdeki saatlerin fiyatlarını önceden bilir.Bu nedenle, Şarj Cihazının şarj etmeye başlaması gereken fiyat sınırını belirleyebilirsiniz. Fiyat daha yüksekse, şarj gerçekleşmez.Tarifeli şarj modunda, fiyat limitini, şarj edilecek minimum enerji miktarı ile birleştirirsiniz.

 

 

© Eraltek Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti. 2022 . Tüm Hakları Saklıdır. Designed by MAT Bilişim

Cevizlidere Mah.1255 Cad No:5/A 06520 Çankaya Ankara Türkiye
(312) 353-1111
satis@eraltek.com.tr