Dinamik Yük Dengeleme Nedir ve Nasıl çalışır?
Son güncelleme: 7 Kasım 2022 • 7 dakika okuma
Bir EV şarj istasyonu almak için inceleme yaparken, bu cümle aklınıza takılmış olabilir; "Dinamik Yük Dengeleme" bunun anlamı nedir?
Göründüğü kadar karmaşık değil. Bu makalenin sonunda ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlamış olacaksınız.
'Dinamik' kısımla başlamadan önce, Yük Dengeleme ile başlayalım.
Evde etrafınıza bakmak için bir dakikanızı ayırın lütfen; ışıklar açık, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi çalışıyor,müzik sesi de son ses. Bunların her biri, şebekenizden gelen elektrikle çalışır. Tabii ki kimse bunun detayını düşünmez, çünkü sadece işe yararlar ve bizde kullanırız.
Belki nadiren bunu düşünürsünüz. Birden ışıklar sönüyor, makine sesleri ve hoparlörler susuyor.
Sigorta altyapınız ancak bu kadar akımı kaldırabileceğini hatırlatıyor. Devreniz aşırı yükleniyor ve sigorta kutusu atıyor.
Şimdi hayal edin: sigortayı tekrar açmaya çalışıyorsunuz. Ancak dakikalar sonra tekrar devreye giriyor. O zaman sadece çamaşır makinesinin değil, fırının, bulaşık makinesinin ve su ısıtıcısının da çalıştığını fark ediyorsunuz. Bazı cihazları kapatıyorsunuz ve şalteri tekrar kaldıryorsunuz. Bu sefer ışıklar açık kalıyor.
Tebrikler: Az önce bir Yük Dengeleme yaptınız!
Sanırım bu örnekleme güzel oldu. Böylelikle bulaşık makinesini duraklattınız, su ısıtıcısının kaynamasını beklediniz, ardından bulaşık makinesini tekrar çalıştırdınız. Ev elektrik devrenizde çalışan farklı yükleri 'dengelediniz'.
Aynı fikir elektrikli araba şarjı için de geçerlidir. Aynı anda çok fazla Elektrikli Alet şarj oluyor & kullanılıyor (hatta bir EV ve çok fazla ev aleti) ve sigortayı açma riskiniz var.
Bu, özellikle evinizde eski elektrik altyapısı varsa ve çok fazla yükü kaldıramıyorsa bir sorundur. Ve devrelerinizi yükseltmenin, güç artırımı yapmanın maliyeti genellikle astronomik görünüyor. Bu, bir veya iki elektrikli arabayı evden şarj edemeyeceğiniz anlamına mı geliyor ?
Maliyetleri düşürmenin basit bir yolu var. Cevap yine Yük Dengelemedir!
Endişelenmeyin, her şeyi çalışır durumda tutmak için sürekli olarak ev aletlerini açıp kapatmak zorunda değilsiniz.
Günümüzün EV şarj cihazlarının çoğu, yerleşik yük yönetimi özelliklerine sahiptir. Bir şarj cihazı alırken kesinlikle sorulması gereken bir özellik. İki çeşitte gelirler:
Statik ve… tahmin ettiniz: Dinamik!
Statik yük dengeleme, şarj cihazınızın önceden programlanmış bir dizi kural ve limite sahip olduğu anlamına gelir. Diyelim ki 11kW'lık bir şarj cihazınız var. Statik yük dengeleme ile siz (veya elektrikçiniz) örneğin 'asla 8kW güç tüketimini aşmayacak' bir sınır programlayabilirsiniz.
Bu şekilde, şarj kurulumunuzun, diğer cihazlar çalışırken bile, ev devrenizin sınırlarını asla aşmayacağından her zaman emin olabilirsiniz.
Ancak bunun kulağa pek 'akıllı' gelmediğini düşünüyor olabilirsiniz. Şarj cihazınız diğer cihazların gerçek zamanlı olarak ne kadar elektrik tükettiğini bilse ve şarj yükünü buna göre ayarlasa daha iyi olmaz mıydı?
Sevgili okurlar işte bu, Dinamik Yük Dengelemedir!
Dinamik yük dengeleme ile bir cihaz, her zaman mutlu bir optimumda çalışması için ne kadar güç çekeceğini akıllıca ayarlayabilir.
EV şarj noktanız bu özelliğe sahipse, asla çok fazla güç çekmediği anlamına gelir.
Akşam işten eve geldiğinizi ve şarj etmek için arabanızı fişe taktığınızı hayal edin. İçeri gir, ışıkları aç ve akşam yemeğini hazırlamaya başla. Şarj cihazı bu aktiviteyi görür ve buna göre istediği enerjiyi çevirir. Ardından, siz ve en zorlu cihazlarınız için uyku vakti geldiğinde, şarj cihazı enerji talebini yeniden artırır.
En güzeli ise tüm bunların otomatik olarak gerçekleşmesidir!
Evinizin elektriği ile ilgili bir sorununuz olmayabilir. Hala böyle bir ev güç yönetimi çözümüne ihtiyacınız var mı? Sonraki bölümler, dinamik yük kontrolüne sahip akıllı şarj cihazının sunduğu avantajlara bakar. Bazı uygulamalarda bunun çok önemli olduğunu göreceksiniz!
Bir arabayı şarj etmek, ev devrelerinize çok fazla yük ekler. İki elektrikli aracı şarj etmek daha da büyük bir yüktür. Aynı anda çok sayıda cihazın çalışması senaryosu gibi, dinamik şarj da bunu yönetilebilir hale getirir.
Hatta araçlara öncelik verebilirsiniz, böylece önce arabasının şarj edilmesi gereken bir ziyaretçiniz varsa, dinamik enerji yönetimi bunu da halledebilir.
Evinizde fotovoltaik (PV) tesisatınız varsa durum daha da ilginç hale gelir.
Gün ışığı gelir-gider ve üretilen güneş enerjisi gün boyunca değişir. Gerçek zamanlı olarak kullanılmayan her şey ya şebekeye geri satılır ya da bir pilde depolanır.
Dinamik yük dengelemeye sahip bir şarj cihazı, herhangi bir anda mevcut olan güneş enerjisi miktarına göre şarj gücünü sürekli olarak ayarlayabilir. Bu şekilde arabanıza giren güneş enerjisi miktarını maksimuma çıkarabilir ve şebekeden gelen elektrik kullanımını en aza indirebilirsiniz.
'PV şarjı' veya 'PV entegrasyonu' terimleriyle karşılaştıysanız, bu tür yük yönetimi yetenekleri bu sistemde önemli bir rol oynar.
Dinamik enerji yönetiminin hayati bir rol oynadığı bir diğer durum, elektrikli araç filosu sahipleri veya birden fazla EV sürücüsü için park etme ve şarj hizmetleri sunan işletme sahipleri içindir.
Destek ekibiniz ve yöneticileriniz için bir EV filosuna sahip ve çalışanlarınız için ücretsiz ücretlendirme sunan bir şirket olduğunuzu hayal edin.
Elektrik altyapınızı güçlendirmek için on binlerce TL harcayabilir veya dinamik yük dengelemeye güvenebilirsiniz.
Arabalar gelip giderken ve aynı anda birçoğu şarj olurken, dinamik yük dengeleme, filonun mümkün olduğunca verimli ve güvenli bir şekilde şarj edilmesini sağlar.
Gelişmiş sistemler ayrıca, en acil şarj görevlerinin tamamlanması için kullanıcı önceliklendirmesine izin verir; örneğin, destek ekibinin araçlarının her zaman kullanıma hazır olması gerekiyorsa ki buna bazen öncelikli yük dengeleme denir.
Aynı anda birçok arabayı şarj etmek, çoğu zaman çok sayıda şarj istasyonunuz olduğu anlamına gelir. Bu senaryoda, kapsamlı şarj altyapısını yönetirken elektrik yükünü kontrol altında tutmak, bir tür şarj yönetim sisteminin yük yönetim sistemini tamamlaması gerektiği anlamına gelir.
Yük Yönetim Sistemi: Bu, yük dengeleme hakkında konuşmanın diğer bir ifadesidir
Şarj Yönetim Sistemi: Otoparkınızda onlarca hatta yüzlerce şarj cihazı olan bir işletme olduğunuzu düşünün. Tüm bu şarj cihazlarını aynı anda izlemenizi sağlayan bir tür dijital platforma sahip olmak harika olmaz mıydı? Bu bir Şarj Yönetim Sistemi! Kullanıcıları yönetmenize, teşhis, analiz, filo yönetimi ve hatta yük yönetimi yapmanıza olanak tanır.
Özet
Şu veya bu şekilde yük dengeleme, çoğu elektrik devresinde kullanışlı bir özelliktir. EV şarj cihazı tercihinde şiddetle tavsiye edilir.
Karışıma güneş enerjisi eklemeyi düşündüğünüz anda veya bir araç filosunu veya şarj cihazını (bir işyerinde, konut kompleksinde veya müşteri otoparkında) yönetmeniz gerekiyorsa, tüm bu enerji talebini yönetmenin akıllı bu yolu çok önemlidir. .
İşte bu noktada dinamik yük dengeleme devreye girer. Sisteme bağlı araçların mümkün olduğunca hızlı ve duyarlı bir şekilde şarj olmasını sağlarken, elektrik devrenizin güzel bir şekilde dengelenmesini sağlar. Üstelik tüm bunları, sizi elektrik kapasitenizi fiziksel olarak yükseltmek için dudak uçuklatan miktarlar harcamaktan kurtarırken yapar.
© Eraltek Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti. 2022 . Tüm Hakları Saklıdır. Designed by MAT Bilişim