Blog

Anasayfa / Blog
Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli bir araba satın almak istiyorsanız, beğenip beğenmeme sorunu ile uğraşmak zorunda kalacaksınız.

Şu anda elektrikli arabanızı veya plug-in hibritinizi şarj etmenin birkaç yolu var.
Bunların ne olduğunu,avantaj ve dezavantajlarının neler olabileceğini açıklamak için buradayız.

Başlamadan önce, elektrikli arabanızı doğru akım (DC) veya alternatif akım (AC) ile şarj edebileceğinizi bilmelisiniz. Özel wallbox'lar AC şarj istasyonlarıdır, halka açık şarj istasyonları ise konuma bağlı olarak hem DC hem de AC şarjı sunar. Otoyollarda genellikle çok daha hızlı şarj sağlayan DC şarj istasyonları bulunur. 

Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir? Nasıl Çalışır?

En yavaş şarj yöntemiyle başlayacağız: normal bir ev prizinden şarj etme.

Mod 1 şarjı önerilmese de, normal bir prizden Mod 1 veya Mod 2'de şarj edebilirsiniz . Neden? Nasıl? Öğrenmek üzeresin. 

Seçenek 1: Bir EV'yi Mod 1'de Normal Bir Prizden Şarj Etme

Bir ev prizinden Mod 1 şarj etmek için bir acil durum şarj kablosuna ihtiyacınız vardır. Açıkçası, başka bir çözüm bulunmadığında acil durumlar için tasarlanmıştır. Şarj kablosunun bir ucunu elektrikli otomobilin soketine, diğer ucunu evdeki prize takıyorsunuz.

Bununla birlikte, Mod 1 şarjının iki büyük dezavantajı vardır.

İlk olarak, şarj gücü sadece 2,3 kW olduğu için genellikle 18-24 saat arasında (belki daha fazla) çok uzun bir zaman alır. Yani pratikte çok sıkıcıdır.

İkincisi, Mod 1'de aracınız ile priz arasında hiçbir koruma mekanizması ve iletişim yoktur. Bu bir yangına neden olabilir ve bu eviniz, elektrikli aracınız ve ayrıca arabayı şarj eden kişi için tehlikelidir. Bu nedenle bu tür şarj birçok Avrupa ülkesinde yasaklanmıştır.

Bu nedenle Mod 1 şarjına hayır demenizi öneririz.

Hala bir ev prizinden şarj etmek istiyorsanız daha iyi alternatifler var.

Seçenek 2 : Bir EV'yi Mod 2'de Normal Güç Soketinden Şarj Etme

Örneğin, Mod 2'de ICCB'li bir şarj kablosuyla, yani kablo içi kontrol kutusu olarak adlandırılan bir şarj kablosuyla şarj edebilirsiniz. Bu şarj kablosu, bir ev prizinden güvenli şarj sağlayan küçük bir kontrol kutusuna sahiptir.

Ancak bununla bile şarj işlemi 24 saat kadar sürebilir,çünkü yalnızca 3,7 kW'ta şarj edebilirsiniz. Günlük kullanım için bu,genellikle pratik değildir.

Bu da bizi üçüncü seçeneğe getiriyor: Wallbox ile şarj etmek.
 

Seçenek 3 : Elektrikli Arabanızı Kendi Wallbox'ınızla Şarj Etme

Wallbox ile aracınız Şarj gücüne ve diğer faktörlere bağlı olarak 2 - 6 saatte şarj edilebilir . 

Eviniz için bir wallbox satın almak istiyorsanız, mobil veya sabit bir wallbox arasında seçim yapabilirsiniz .

Mobil wallbox, adından da anlaşılacağı gibi taşınabilirdir.

Evde sabit bir cihaz olarak kullanabilirsiniz, ancak elektrikli arabanızı her yerde şarj etmek için arkadaşlarınızla veya ailenizle seyahat ederken de yanınıza alabilirsiniz.

Mobil duvar kutumuz go-e Charger Gemini flex ve Home + söz konusu olduğunda,onu kurmak için bir elektrikçiye ihtiyacınız yoktur. Kendiniz kolayca kurabilirsiniz.
Bir wallbox'a sahip olmanın çeşitli avantajları vardır.

  1. Elektrikli arabanızı evinizde rahatça koltukta otururken, film izlerken veya uyurken kolayca şarj edebilirsiniz .
  2. Wallbox ile şarj etmek, normal bir prizden çok daha hızlıdır.Elektrikli arabanızı neredeyse tüm gün şarj etmek yerine genellikle bir wallbox ile sadece 2-6 saat şarj ediyorsunuz.
  3. Özel bir AC duvar kutusu ile şarj etmek, elektrikli arabayı kontrol etmenize ve onunla iletişim kurmanıza olanak tanır. Bu, güvenle şarj edebileceğiniz anlamına gelir .
  4. Halka açık bir şarj istasyonunda şarj etmeye kıyasla yüksek miktarda tasarruf edersiniz .

Bu arada normal bir prizde bulunan go-e Şarj Cihazı ile de güvenle şarj edebilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan orijinal go-e adaptörü. Ancak, normal ev prizi üzerinden şarj ettiğiniz için şarj süresi ICCB kablosuyla aynı kalır. Bu yüzden hızlı şarj etmek istiyorsanız, soketi kullanmamak daha iyidir. 

Seçenek 4 : Elektrikli Arabayı Halka Açık Bir Şarj İstasyonunda Şarj Etme

Son seçenek,kamu şarjıdır. Burada AC veya DC ile şarj edebilirsiniz. DC şarj istasyonları genellikle otoyollarda bulunur.

DC şarj istasyonlarının avantajı, arabanızı hızlı bir şekilde şarj edebilmenizdir. Bu nedenle hızlı şarj istasyonları olarak da adlandırılırlar.

Bazı DC şarj istasyonlarının şarj gücü 250 kW'a kadardır. Elektrikli arabanızı bir hızlı şarj istasyonunda şarj ederseniz yaklaşık 30-45 dakikada %0'dan %80'e kadar şarj olabiliyor. Ancak, gerçek şarj gücü çeşitli faktörlere bağlıdır.

Ayrıca, halka açık DC şarj istasyonlarında mevcutta bir tane bulunduğundan, kendi şarj kablonuza ihtiyacınız yoktur.

 Ancak DC şarj istasyonlarının dezavantajları da vardır.

  1. Özel duvar kutusunun ve özellikle mobil duvar kutusunun aksine,DC şarj istasyonlarının konumuna bağımlısınız.Yolda ihtiyacınız olduğunda yakınınızda DC şarj istasyonu yoksa, şarj edemezsiniz.
  2. DC şarj istasyonları düzenli olarak kullanılıyorsa,pilin performansı ve durumu etkilenebilir.Ne yazık ki bu,sadece bir efsane değil, bazen bazı elektrikli otomobil üreticileri tarafından kılavuzlarında bir uyarı olarak da yer alıyor.
  3. Halka açık bir DC şarj istasyonunda şarj etmek, özel veya halka açık bir AC şarj istasyonunda şarj etmekten daha pahalıdır.

Özet

Elektrikli araç sahipleri araçlarını şarj etmek için birçok seçeneğe sahiptir. Ancak evde şarj, en uygun ve en ekonomik seçenek olmaya devam ediyor. Kendinize bir ev şarj istasyonu almayı planlıyorsanız, en uygun seçenekler için ürünlerimizi gözden geçirin

https://www.eversarj.com/urunler 

© Eraltek Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti. 2022 . Tüm Hakları Saklıdır. Designed by MAT Bilişim

Cevizlidere Mah.1255 Cad No:5/A 06520 Çankaya Ankara Türkiye
(312) 353-1111
satis@eraltek.com.tr