Son güncelleme: 10 Ocak 2023 • 5 dakika okuma
Bu menzil bana yeter mi ?
Ne kadar menzile aihtiyacınız var, günde kaç kilometre araç kullanıyorsunuz ?
50 Km ? - 70Km ? - 100 Km ? yoksa daha fazla mı?
Elektrikli araçların en önemli tartışma konusu olan "Menzil"i açıklığa kavuşturalım
Dünya çapında araç başı kullanım rakamının binek otomobiller için yıllık toplam 15.000 km civarı,yani günlük 40 km - 45 km olduğu görülüyor, buna Filo Kiralama şirketlerinin araçlarının katettiği mesafelerde dahil edildiğinde bu rakam günlük 45 km - 50 km aralığında yer buluyor. Kendi kullanımınızın günlük ortalama verisini aracınızdan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Araç kullanıcıları tipik olarak hafta içi evden işe - işten eve, hafta sonu da Avm'ye, pazara, markete, misafirliğe, eğlenmeye, pikniğe veya zamanı gelince tatile gidiyor ve tüm bu aktivitelerin ortalaması günlük 45-50 kilometre.
Mutlaka istisnai kullanımlar olacaktır,ancak belirttiğimiz tutarlar; ortalama...
Sürücülerin yaklaşık %90 civarı bir yılda 15.000 - 20.000 kilometreden fazla yol kat etmez,kiralık araçların yıllık limitleri bile bu hesaplamalara göre ortaya çıkartılıyor.Kaldı ki özellikle 2022'de gerçekleşen yakıt fiyatlarındaki artış, bu istatistikler üzerindeki aşağı çekici etkisini de göz ardı etmemek lazım.
Diyelim ki siz bir istisnasınız,büyükşehirde yaşıyorsunuz ve belirttiğimiz bu ortalamalardan daha fazla araç kullanıyorsunuz.
Çünkü yeni nesil elektrikli araçların bir kısmı sizin günlük ihtiyacınızın 7-8 katından fazla menzil kapasitesi ile üretiliyor
Elektrikli araçlarla fosil yakıtlı diğer araçlar arasındaki farkları,elektrikli bir aracı kullanmaya başlamadan tam olarak hissetmeniz mümkün değil.
Elektrikli Araç sahibi olmayı düşünenlerin, onunla deneme sürüşü yapması veya bir tanıdığının EV'sini kullanmasının,EV'yi alış için karar vermesini kesinleştirip hızlandırdığı görülüyor.Yani kullanımın, karar sürecine direkt etki eden pozitif bir katkısı var.
Her şey yazıldığı ya da anlatıldığı gibi olmayabilir, bir şeyleri kullanmaya başlayınca yaşam biçimin değişmeye başlaması bunda önemli bir faktör.
Dünyanın En Erişilebilir Enerji Kaynağı Emrimize Amade
Elektrikli Araç kullanıcılarına sorulan belki en çok ve en önemli soru ; aracı nerede ve nasıl şarj ediyorsun?
Elektrik prizleri her yerdeler ; evinizde, iş yerinizde,otopark da,çünkü dünyanın en erişilebilir enerji kaynağı elektriktir...
Dünyada elektrikli araç kullanmaya başlayan birçok insan aracını her zaman evinde şarj etmeyi tercih ediyor. Tıpkı akıllı telefonunu şarj eder gibi. Nasıl telefonunuzu akşam yatmadan önce veya sabah her zaman şarjlı bir şekilde alıp kullanmaya başlıyorsanız, bu elektrikli araçlar içinde böyledir... Hem Pratik hem Ekonomik
EV kullanıcıları Fosil yakıtlı bir araç kullanıyormuş gibi, mutlaka bir şarj istasyonuna gitmeleri gerektiğini düşünmemeliler.Çünkü aracınızla elektriğe ulaşabildiğiniz her yerden onu kolaylıkla şarj edebilirsiniz.
Aracınızla en uzun vakit geçirdiğiniz,onu konaklattığınız yerler eviniz ve işyerinizdir.İkamet ve çalışma imkanlarınıza istinaden, bu yaşam alanlarınızdan birini hatta bazen 2 sini de dizayn edip elverişli şartlarda aracınızı sorunsuz olarak şarj edebilirsiniz.
Bu sorunun cevabı, Elektrikli aracınızı nerede şarj ettiğinize göre değişiyor.
Belki senelerce fosil yakıtlı araç kullanan,bazen istasyonda birkaç dakika işi uzayıp sabırsızlanan kişiler bu süreçleri yadırgayacaktır. Ancak belirteceğimiz süreler elektrikli araç kullanıcılarının ve kullanmayı düşünenlerin kabul etmeleri gereken zaman dilimleri.
Şarj işleminizi yaşadığınız yerde, Türkiye genelindeki gibi standart olan 220 voltluk şehir şebekesinden sağlarsanız, aracınızın günlük ihtiyacının 3-4 katı şarj edebilirsiniz. Volbox kullanırsanız (aracınızın değerlerine göre değişir) ortalama 3-5 saatte aracınızı tamamen şarj edebilirsiniz
Şarj süresi ile ilgili en güzel değerlendirmelerden biri ; Benim Şarj Sürem sadece 2 Dakika; Eve gelince kabloları takmam 1 Dakika,Şarj olunca kabloları çıkarmam da 1 Dakika,şarj olurken aracın başında beklemiyorum ki...
En çok sorulan sorulardan biride budur;
Batarya ömrünü uzun ve verimli tutabilmek için genelde %20'ye kadar harcayıp %80'e kadar şarj etmenizde fayda var. Bu,batarya ve araç üreticilerinin yanı sıra yapılan araştırma sonuçlarının da ortak tavsiyesidir.
Normal kullanımlarınızda sabah kalktığınızda aracınızın şarjı varsayalım ki %80'de sizin ayarladığınız bir miktarda dolu oluyor ve gündelik ihtiyaçlarınız dahilinde yollarınızı katettikten sonra akşam eve döndüğünüzde de %50-55 civarında kalıyor.Aracınızı birkaç gün %20 civarına gelene kadar kullanıp sonrasında tekrar %80 doluluk oranına getirebilirsiniz.
Unutulmaması gereken konu şu; zaten her gece evinizde ya da gündüzleri gittiğiniz iş yerinizde aracınızı şarjda tuttuğunuz için tüm bu oranlar bir süre sonra aklınıza bile gelmiyor.Depo boşaldı gidip benzin alayım şeklinde düşünmüyorsunuz, yukarıda bahsettiklerimiz, hayat standartlarınız arasında yerini alıyor.
Şehir dışına çıkmak veya normalin çok üzerinde bir kullanım gibi bir planınız varsa,o zaman akşamdan ona göre bir ayarlama yapıp bataryanızı daha fazla doldurabilirsiniz %100 gibi,alıştığımız tabirle söyleyelim; fulleyebilirsiniz.
Gittiğiniz yerin imkanları dahilinde şarj edememişseniz,veya go-e charger gibi Mobil bir şarj istasyon sahibi değilseniz, ertesi gün yolda ev dışı bir şarj istasyonunda aracınızı şarj edebilirsiniz.
Sıkça sorulan başka bir soru daha
Elektrikli araçlar düşük hızlarda 0'dan 30 km hıza kadar (oda çok kısa bir zaman aralığı) seyrederken çevresindeki yaya ve sürücüleri suni bir motor sesi ile uyarır.
Elektrikli motorların sesi çıkmadığı için gücü zayıf veya düşük olduğu düşünülebilir.En çok gürültü yapanın, sesini en çok çıkartanın en güçlü olduğu motor tecrübe ve önyargılarını unutun,çünkü bunu oluşturan düşünce elektrikli araçlar için geçerli değildir.
Elektrikli motorlar nereden bakarsanız bakın çok yüksek bir performansa sahiptirler,sessizlikleri ise ekstra avantajı ve konforudur.Gürültünün de bir kirlilik olduğu kabul edilen günümüzde bu sessizlik kesinlikle çok değerli.
Kesinlikle Evetttttt
Elektrikli Araç kullanımını tatmayanlar bu sessiz kullanımın zevkini sorgulayacaklardır.Gaz pedalına bastığınızda motorun ürettiği güçlü torkun etkisiyle yaşayacağınız, o tabiri caizse uzama hazzı bir süre sonra bağımlılık seviyesinde olacak,aradaki kullanım farkını fosil yakıtlı bir araç kullandığınızda tersten hissetmeniz mümkün.
Elektrikli bir aracın modeli,aynı marka fosil yakıtlı bir aracın üst modelinin teknik özellik ve donanımına eşittir.
Benzinli ve Dizel araç sahiplerinin aksine, EV sahipleri, araçlarını kullanmak için kendilerine bahaneler yaratırlar, ballı gözleme yemek için Ankara merkezden Sivrihisar'a gidip gelen (250 km) EV sahipleri var.
Fren pedalının kullanımı elektrikli araçlarda minimum seviyelerdedir, seçeceğiniz sürüş moduna göre de bu kullanım değişiyor, ancak çoğunlukla kullanımına fazla ihtiyaç kalmıyor, buna genel manada "tek pedallı sürüş deneyimi" tabiri kullanılıyor.
Çünkü gaz pedalından yeni tabiriyle hızlanma pedalından, ayağınızı çektiğiniz anda aracın frenlenmeden kazanılan kinetik enerji ile batarya şarj olmaya başlıyor ve araç yavaşlamış oluyor.
Tek pedallı sürüş, özellikle "eko" veya "standart" moduyla birlikte kullanıldığında, aracın fren ömrünü, akü menzilini ve aracın genel performansını uzatır.
Tek pedalla sürüş, frenlerinizi fazla kullanmadığınız için daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. EV'ler, hibritler ve plug-in hibritler gibi rejeneratif frenleme kullanır, gaz pedalına basılmadığında ve fren yaparken tipik olarak kaybedilen kinetik enerjiyi yakalar. Aracı hızlandırmak, yavaşlatmak ve durdurmak için tek bir pedal kullanırken, fazla enerjiyi alır ve bataryaya göndererek EV'nizin menzilini genişletmeye yardımcı olur.
Rejeneratif frenleme ; hareket eden bir aracı veya nesneyi kinetik enerjisini hemen kullanılabilecek veya ihtiyaç duyulana kadar saklanabilecek bir forma dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım mekanizmasıdır.
Elektrikli araçların ayarlanabilir geri kazanım değerleri hızlanma,frenleme ve seyir esnasında bir denge kurarak sürüş konforunu tercihlerinize göre uyarlamanızı sağlar.
Hemen hemen her yerde,belki en ücra noktalarda bile benzin istasyonlarını görmeye devam ediyoruz ama bir şarj istasyonu görmüş ya da hatırlıyor olma ihtimaliniz bir elektrikli araç kullanıcısı değilseniz muhtemelen çok fazla değildir.
Bir EV kullanıcısı iseniz ve evinizde bir Wallbox varsa yine hatırlamanıza gerek yok,bu kolay ulaşılabilir enerji kaynağı evinizde benzin damıtır gibi, ancak zahmetsizce hizmetinizde.
52 kWh pil kapasiteli bir Renault ZOE'niz olduğunu varsayalım.Aracınızı go-e charger ile evde şarj etmek (Ocak 2023'de Ortalama 2 ₺/kWh üzerinden) 104 ₺'ye mal olacaktır. Kış ayarında menzil mesafesi bir miktar düşmekle birlikte ortalama 350 km kadar yol gidebildiğinizi düşünürsek buradan km başı 30 kuruşluk bir maliyet çıkar.
Bu ekonomiyi nasıl sağlayacağınızı bilmek isterseniz; "Elektrikli Arabanızı Evinizde ve İşyerinizde Şarj Etmenin Maliyeti" isimli blokumuzu okumanızı öneririz.
Aracınızla en uzun vakit geçirdiğiniz,onu konaklattığınız yerler eviniz ve işyerinizdir,İkamet ve çalışma imkanlarınıza istinaden, bu yaşam alanlarınızdan birini hatta bazen 2 sini de dizayn edip elverişli şartlarda aracınızı sorunsuz olarak şarj edebilirsiniz demiştik.
Go-e Charger Şubat 2022'de ADAC (Almanya Otomobil Federasyonu), ÖAMTC (Avusturya Otomobil Kulübü) ve Stiftung Warentest'in (Avusturya Kalite Kurumu) Testlerinin Galibi oldu. Bunu öğrenen ve Almanya ile ticaret yapan Mercedes EQE kullanıcısı İstanbul'da ikamet eden bir işadamımız bize ulaşıp go-e charger Home+ ürünümüzden sipariş verdi.Ürünle birlikte giden sabitleme aparatı olan braketten harici olarak 2 adet daha sipariş verdi ve bunları evine,fabrikasına,Sapanca'daki yazlıklarına kurdu.
Mobil ve 2 kg ağırlığa sahip bir şarj istasyonu olan ürünümüzü bagajında taşıyarak tüm şarj ihtiyaçlarını sürekli bulunduğu bu 3 yaşam alanından da karşılayabilmenin konforunu yaşıyor. Her elektrikli araç kullanıcısının temel isteği olan bu konforu yaşamak için sizleri de ürün yelpazemizi görmeye davet ediyoruz ; https://www.eversarj.com/urunler
© Eraltek Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti. 2022 . Tüm Hakları Saklıdır. Designed by MAT Bilişim