Blog

Anasayfa / Blog
Elektrikli Aracımı Yangına Karşı Nasıl Koruyabilirim ?

Elektrikli Aracımı Yangına Karşı Nasıl Koruyabilirim ?

Son güncelleme: 12 Ocak 2023 • 5 dakika okuma

Bu blogu;

herhangi bir elektrikli aracın yanmasını yada hasar görmesini engelleyebilmek için,alınabilecek basit tedbirlerle araç, batarya ve şebeke sağlığının verimli ve stabil haliyle hayatımızda olmasını hatırlatma gereği hissettiğimiz için ve hiç kimseye “geçmiş olsundememek için yazdık.

Hayatımızı kolaylaştıran elektrik enerjisi gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanıldığında maddi zararlara,yaralanmalara veya insan hayatının sonlanmasıyla sonuçlanabilecek kazalara neden olmaktadır. Basit hatalarla, kontrol edemediğimiz gücün zararına katlanmamak için bilinçli ve çok dikkatli olmalıyız.

Elektrikli araçlar,kapasitörler,kablolar ve lityum-iyon pillerden oluşan yüksek voltajlı elektrik sistemlerine sahiptir.

Evet,çok yüksek voltajlar söz konusu,ancak yolcular hiçbir zaman tehlikeli elektrik şoklarına maruz kalmayacaklardır ve her halükarda bataryalar,bir çarpışmada hasar görmelerini önlemek için arabanın ortasına alçak bir şekilde paketlenerek tipik olarak darbelere karşı korunmaktadır.

Araçta Batarya Nasıl Korunuyor?

EV bataryaları,harici bir şoka dayanacak şekilde tasarlanmıştır.Bu özellikle önemlidir,çünkü yandan darbeli çarpışmalarda,araç gövdesinin darbeyi absorbe edebildiği,önden veya arkadan darbeli çarpışmalara göre akülerdeki hasar daha ciddi olabilir.Mukavemeti ve gücü artırmak için seramik kaplı ayırıcılarla inşa edilmişlerdir ve geleneksel geçirgen zar kullanmak yerine,bataryayı harici ısıdan korumak için mükemmel ısı dağıtma özelliklerine (alüminyum folyoya sarılı batarya bölmeleri) sahip kese tipi lityum piller kullanılır.Ayrıca,yan kapak contasında ek bir darbe emici vardır. 

Lityum-iyon piller, çok küçük bir alanda büyük miktarda enerji depoladıkları için elektrikli araçlar için popüler bir teknolojidir. 

EV bataryaları,yalnızca güvenlik tasarımlarıyla değil,aynı zamanda çarpma güvenliği (pil patlama güvenliğini test etmek için arkadan darbe), su sızdırmazlığı (suya dayanıklılık için),daldırma (tuzlu suya daldırma testi) ile EV'lere yerleştirilmeden önce çok çeşitli güvenlik testlerinden ve  yanma (doğrudan yangına maruz kalmayı içeren testler) sertifikalarından geçer.

Tıpkı ev aletleri gibi,elektrikli araçlar da çalışmak için elektrik kullanır.Normal ev aletleri kullanılırken kısa devre elektrik kesintisine neden olabilir.EV üreticileri ise bu tür durumları önlemek için ürünlerini çoklu güvenlik yapıları altında tasarladılar.

Yıllardır hepimiz yakıt depomuza yüksek derecede yanıcı benzin veya mazot depoladık, EV sahibi yada sahibi olmayı düşünenler,endişelenecek bir şey yok.

Saydığımız tüm bu sebeplerden kaynaklı,elektrikli arabaların daha sıkı güvenlik düzenlemeleri altında içten yanmalı motorlara sahip olan arabalardan daha güvenli olduğu tüm Dünya’da bilinmektedir.

Ancak……….

Tüm bu saydığımız güvenlik önlemleri,elektrikli araç kullanıcılarının araçları üzerindeki göstermeleri gereken hassasiyetleri bertaraf etmez,edemez,edemiyor.Özellikle en önemli aşama olan şarj esnasında aracın ideal şekilde şarj edilebilmesi adına gerekli altyapı hazırlığı,buralarda kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi,verimliliği doğrudan etkileyen hususlardır.

Nasıl Şarj Etmeli yada Etmemeliyim ?

! Eğer aracınızı devamlı-stabil olarak aynı yerde şarj ediyorsanız mutlaka hat çekin,uzatma kablosu ile şarj etmeyin.

 

!!! Elektrikli aracınızı Şarj ederken Seyyar Kablo - Uzatma Kablosu Kullanmayın

Neden mi?

Öncelikle talihsiz ve üzücü örneklerin yinelenmemesi adına büyük bir parantez açarak seyyar kablo kullanımının çalışma prensibine bakalım ;

Seyyar kablo; makaradan tamamen açılmadan kullanılırsa,uzatma kablolarının sarılı olarak kullanılan,açılmayan bölümü (bobin görevi görüp) aradaki metali indüksiyon (kapalı bir devreyi, şiddeti her an değişen bir manyetik alanın içine koyarak onun üzerinde bir elektrik akımı) oluşturmasından dolayı,aşırı ısınan metal ve kablolar alev alıp yangına sebep olur.

Hatalı kullanılan uzatma kabloları başlı başına birer yangın nedenidir!...

Makaralı uzatmalar zaten tamamen açılmadan KULLANILMAMALIDIR……Hatta normal uzatma kabloları bile rulo halinde kullanılmamalıdırlar.

Amerikan Ulusal Yangından Korunma Kurumu (NFPA) verilerine göre, ABD’de 2007-2011 yılları arasında elektrik arızası nedeniyle ortalama 47 bin 820 ev yangını çıkmıştır. Yangınların 3300’ü uzatma kablosu yüzünden meydana gelmiştir.

Özellikle yüksek akım çeken işler yaparken kablonun kısa sürede ısındığı, izolesinin yanıp veya yapıştığı defalarca görülmüştür.

! Elektrikli araçlar yüksek amper enerji çektikleri için her zaman şarj istasyonunda şarj edilmelidir.Kuracağınız Şarj İstasyonunun malzeme seçimini konunun uzmanından destek alarak,malzeme kalitesine önem vererek (şarj istasyonunun kendisi,döşenecek kablo kesiti,sigorta, kaçak akım rölesi,trifaze kablo vb) 1 kez olacak şekilde yatırımınızı yapmaya özen gösterin lütfen.

Şarj İşlemi siz,aileniz ve aracınız için hayati önem taşır. Can güvenliğiniz ve milyonluk aracınızın güvenliği için ucuza kaçmadan malzeme kalitesinden ödün vermeden hareket edip yatırım yapmanızı tavsiye ediyoruz.Yanlış ve ucuz tercihlerin artarak tekrarlanan maliyetleri gerektirdiğini unutmayın

Peki Şarj İstasyonumu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Şarj İstasyonunun Araç Güvenliği ve Batarya Sağlığı için olmazsa olmaz özellikleri vardır

Uygulaması olan ve bu uygulamada güç bağlantısının “yetersiz topraklama olması” durumunda uyarı verip şarj işlemini önleyen bir cihaz tercih edin,basit veya akıllı olmayan şarj aletlerinde bu özellik zaten yoktur.

Mevcut şarj durumunuzu görüntüleyebileceğiniz,olası hatalar için kullanılan güç kaynağını kontrol etmek için bir dizi güvenlik sorgusu yürütebilme kabiliyetine haiz, "zemin kontrolü" güvenlik işlevine sahip,şebekenizdeki dalgalanma ve arıza akımını tespit edebilen ve bunu görüntüleyebilen,özellikle bilinmeyen güç kaynaklarıyla şarj etmeyi reddedebilen bir Şarj İstasyonu olmalı.

Dinamik yük dengelemeye sahip bir cihaz her zaman mutlu bir optimumda çalışması için ne kadar güç çekeceğini akıllıca ayarlayabilir. EV şarj cihazınız bu özelliğe sahipse, asla çok fazla güç çekmediği anlamına gelir.

Yük dengeleme,çoğu elektrik devresinde kullanışlı bir özelliktir.EV şarj cihazı tercihinde şiddetle tavsiye edilir. Sisteme bağlı araç&araçların mümkün olduğunca hızlı ve duyarlı bir şekilde şarj olmasını sağlarken, elektrik devrenizin güzel bir şekilde dengelenmesini sağlar.

Şarj İstasyonunuzda ki sıcaklığın arttığı durumlarda, şarj akımını otomatik olarak azaltmalıdır.Üstelik tüm bunları, sizi elektrik kapasitenizi fiziksel olarak yükseltmek için günümüzün astronomik rakamlarını harcamaktan kurtarırken yapabilmeli.

Cihazınız mümkünse LED'lerinin belirli renkleri ve konumları ile hatanın nedenini görselleştirebilmeli, yani fiziksel görünümü ile de sizi ikaz edebilmeli. Hata mesajını,mobil uygulamanın "Durum" bilgilerinde de bulabilmelisiniz.

Daha düşük amperajlarla daha sürdürülebilir şekilde şarj edebilmenize olanak sağlayacak şekilde manuel yada uygulama üzerinden opsiyonel olarak sizin müdahalenize de imkan sunmalı, bu seçenek elektrik şebekesinin stabilitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Yukarıda saydığımız tüm bu özelliklere ek ücret ödemeden sahip olabileceğiniz ürünlerimiz için sitemizi ziyaret edip ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Link => https://www.eversarj.com/urunler 

go-e Charger HOME+ ve Gemini Flex modelleri MOBİL,Tak ve Çalıştır tipi ve Ülkemizdeki en hafif taşınabilir,mobil şarj istasyonudur.

Go-e Charger 2022'de ADAC (Almanya Otomobil Federasyonu), ÖAMTC (Avusturya Otomobil Kulübü) ve Stiftung Warentest'in (Avusturya Kalite Kurumu) Testlerinin Galibi oldu.                                                             

ADAC Test Detay ve Sonuçları için

Link => https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/elektromobilitaet/wallboxen/ 

Stiftung Warentest'in (Avusturya Kalite Kurumu) Test sonuçları için

Link => https://www.test.de/Wallboxen-im-Test-5427770-detail/320000017190!14/?origin=Startpage

Tüm Elektrikli Araç Kullanıcılarının fosil yakıtlı araç kullanıcılarına istinaden daha bilinçli ve dikkatli olması gerektiğini bir kez daha hatırlatır,araçlarını ve ürünümüzü iyi günlerde kullanmalarını dileriz

© Eraltek Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti. 2022 . Tüm Hakları Saklıdır. Designed by MAT Bilişim

Cevizlidere Mah.1255 Cad No:5/A 06520 Çankaya Ankara Türkiye
(312) 353-1111
satis@eraltek.com.tr